Tekst: Berry Overvelde
Uit: Quest

Helse buurvrouw: hoe veranderde Venus in zo’n giftig oord?

Ooit was Venus een knappe jonge planeet, misschien zelfs wel de evenknie van de aarde. Tegenwoordig is ze een hels hemellichaam. Haar huid is nog gaaf, maar de atmosfeer is toxisch. Constante vulkaanuitbarstingen doen dat met een planeet.

artist impression van de oppervlakte van Venus, met een kale omgeving en ogenschijnlijk zwavelrijke, gele atmosfeer
Artist impression van het oppervlak van Venus. Credit: ESO/M. Kornmesser

Quest 01/2025

De mens en Venus gaan way back. In de Oudheid werd ze al bezongen, ruim vier eeuwen geleden deed Galileo Galilei baanbrekende waarnemingen over haar. En in december 1962 kreeg zij als eerste planeet bezoek van een aardse ruimtesonde: de Mariner 2.

Tegelijkertijd is ze misschien wel de grote onbekende onder de planeten in ons zonnestelsel. Er is opvallend weinig onderzoek gedaan naar Venus, vindt planeetonderzoeker Edgar Steenstra. Aan de Technische Universiteit Delft stort hij zich de komende jaren wél vol op de planeet. Maar daarover verderop meer.

Wat wetenschappers de laatste decennia al wel te weten zijn gekomen? Het is extreem heet op Venus: aan het oppervlak zo’n 465 graden Celsius. Dat betekent dat een loden pijp zou smelten waar je bij staat (in je hittebestendige pak). We weten ook dat die temperatuur wordt veroorzaakt door het dikke wolkendek rond de planeet. Dat houdt de zonne-energie die Venus bereikt ‘gevangen’, met een extreem broeikaseffect tot gevolg.

Bovendien is de luchtdruk minstens negentig keer zo groot als op aarde en bestaat de atmosfeer onder de giftige zwavelzuurwolken voor het overgrote deel uit koolstofdioxide. Kortom, Venus is een hels oord. Maar dat is ze niet altijd geweest. Onze buurvrouw had een turbulent leven.

Venusovergang: de planeet beweegt voor de zon langs. Credit: NASA/SDO.

Kort na haar ontstaan, zo’n 4,5 miljard jaar geleden, leek Venus volgens veel wetenschappers best veel op de aarde. Ze was een rotsplaneet als de onze, met temperaturen die minder extreem waren dan nu. Er zijn zelfs wetenschappers die denken dat er vroeger ook veel water was op Venus. Genoeg om de planeet leefbaar te maken, in elk geval in theorie in elk geval in theorie (zie ‘Is er leven op Pluto Venus?’). Leefbaar is de planeet al een tijd niet meer, al weet niemand hoelang precies.

‘Er zijn speculaties dat de extreme atmosfeer in een laat stadium van de evolutie van Venus moet zijn opgetreden’, legt Steenstra uit. Daarbij wijst hij op het opvallend gave ‘velletje’ van de planeet. We hebben geen gedetailleerde satellietfoto’s van onze buurvrouw, vanwege (daar is-ie weer) het dichte wolkendek. Maar dankzij waarnemingen via bijvoorbeeld radartechnologie hebben we kunnen zien dat er relatief weinig inslagkraters en andere ‘littekens’ zijn. Zeker in vergelijking met Mercurius en Mars, de andere planeten in ons hoekje van het zonnestelsel. Volgens sommige schattingen is het oppervlak van Venus niet veel ouder dan 500 miljoen jaar. Piepjong voor astronomische begrippen.

Hoe dat komt en hoe Venus zo’n giftige atmosfeer heeft gekregen, lees je in de rest van het artikel. Je vindt het in editie 01/2025 van Quest, maar kunt het hier ook online lezen.